Kulturfabriken toppbildpil2Startsidan
pil1Utställningen
pil3Caféet
pil1Konferensen
pil1Bildspel
pil1Historien
pil1Mjällom i dag
pil1Hitta hit
pil1Mjälloms
Byaförening

pil1Länkar

pil1 Bagarstugan

linje

Livaktig förening
för en levande bygd

Mjälloms Byaförening består av cirka 300 medlemmar, privatpersoner och företag, som arbetar ideellt för i första hand Mjällom men också för hela Nordingrå. Föreningens syfte är att höja Mjälloms attraktivitet både för besökare och invånare samt att skapa arbetstillfällen och högre livskvalitet för Mjällomsborna.

Nya medlemmar och sympatisörer hälsas alltid välkomna!

Några av föreningens projekt:

Kulturfabriken
Med hjälp av ISKA-medel och ett fantastiskt lokalt engagemang, kanaliserat genom byaföreningen, förvandlades den gamla skofabriken mitt i Mjällom till en levande mötesplats. Den starka entreprenörsandan, som alltid präglat Mjällom, lever påtagligt vidare här. Kulturfabriken Höga Kusten fungerar i dag som ett nav för besöksnäringen i området. Här kan man bl.a. ta en kopp kaffe och ta del av utställningar om allt från skotillverkning och surströmming till landhöjningen i Höga kusten och konsthantverk.

Skolan
När kommunen planerade att lägga ner fritidshemmet i Mjällom och att flytta verksamheten till Nordingråvallen blev det kraftiga reaktioner från Mjällomsborna och Byaföreningen. Bland annat framhölls vikten av att behålla verksamheten i skolan, där även dagbarnvårdare är inrymda. Verksamheten är viktig, inte minst med tanke på möjligheten för ortens stora och framgångsrika företag att rekrytera medarbetare.
Protesterna och Mjällomsbornas kreativa förslag gjorde att kommunen ändrade sig.
Efter förhandlingar mellan kommunen och Mjälloms byaförening nåddes en uppgörelse som gagnar båda parter. Byaföreningen köpte skolbyggnaden för en krona och hyr sedan ut lokalerna till kommunen.
Den föräldragrupp som bildades, har på ett mycket bra sätt arbetat med att renovera och förbättra skolhusets inre och yttre miljö, uppskattat av barn och personal.

Breviksstugan
Efter en halvtimmas promenad når man raststugan och grillplatsen på Breviksberget. Detta är ett trevligt utflyktsmål, såväl sommar som vinter, med en underbar utsikt över Omnefjärden.
Stugan ägs nu av Mjälloms Byaförening, Friluftsfrämjandet och Höga Kusten Skoterklubb.

Högklinten - Naturreservat 281m ö.h.  
Det finns planer på guidade utflykter till detta mycket vackra och geologiskt intressanta utflyktsmål med hänförande utsikter.

linje

Bild från kaféetKulturfabriken, Idrottsvägen 3, 870 31 Mjällom  Telefon kontor 070-2612491